Info foto

Meer weten over mijn foto’s? Hier vind je een toelichting.

Dreamy Rose
Een ‘Double Exposure” van een witte roos. Dit is een dubbele opname, gemaakt in de camera zelf en dus niet via Photoshop.

Kunstmuseum Bonn
Mooi doorkijkje in het Kunstmusuem van Bonn. Als je googelt zul je zien dat ik niet de enige ben die dit plaatje geschoten heeft.

Anemone Blanda
Paars bloemetje dat ieder voorjaar in onze tuin bloeit. Ik dacht dat het onkruid van maar het blijkt een anemoon te zijn.

Lepeltje, Lepeltje
Het thema van de jaarlijkse fotowedstrijd van fotoclub Fodo was voor 2016 ‘humor’. Het jurylid vertelde in een presentatie waar een humorfoto aan moet voldoen wat hem betreft. En dat blijkt nog best lastig te zijn. Mijn lepeltje, lepeltje zat in het mapje kanshebbers. Geen prijs maar wel mooi commentaar. Wie wel wonnen zie je hier: uitslag fotowedstrijd.

Station Arnhem
Het nieuwe station in Arnhem is bijna klaar. En als je dan toch op de trein moet wachten maak je een foto.

Paardenbloem
Een paardenbloem in onze tuin. Ik vond ze nooit mooi tot ik hem zo fotografeerde. Om een zwarte achtergrond te krijgen heb ik dit keer een zwarte snijplank gebruikt.

Spring
Tulpen horen echt bij de lente. Op zoek naar een groene achtergrond kwam ik deze snijplank in onze keuken tegen.

Sequentie
Tijdens een subregio-activiteit van divere fotoclubs was het thema sequentie. Hierbij gaat het om een reeks van vijf foto’s waarin een verandering weergegeven wordt; een opeenvolging (sequentie). Mijn versie was smakelijk om te maken :).

Sony Dame
Deze dame heb ik gefotografeerd tijdens de Professional Imaging Beurs. Zij stond in de stand van Sony.

Meesterlijk Licht – Sim
En nog een foto uit de workshop Meesterlijk Licht. Sim heeft in het verleden al eens eerder voor Fodo geposeerd. Ook voor deze workshop was hij weer een geweldig model.

Meesterlijk Licht – Sophie
Met fotoclub Fodo hadden we een workshop Meesterlijk Licht. Dit is een van mijn resultaten van model Sophie.

Drieluik
Dit drieluik heb ik gemaakt voor de clubwedstrijd 2013 van fotoclub Fodo. De foto’s zijn genomen in de Theaterhanger van de musical Soldaat van Oranje.

Jersey
Het is al even geleden dat we op de Kanaaleilanden waren. Op Jersey heb je de Jersey War Tunnels. Dit is de meest bezochte attractie. Al zou ik het geen attractie willen noemen. Heftig om daar rond te lopen. Hieronder een uitleg over de tunnels (bron: Wikipedia). Op de foto zie je de operatiekamer.

‘Het German Underground Hospital is een kilometers lang gangenstelsel in de rotsen van het Kanaaleiland Jersey in de gemeente Saint Lawrence, bedoeld als ondergronds ziekenhuis. Het is een overblijfsel van de Duitse bezetting uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bezienswaardigheid staat nu bekend als de Jersey War Tunnels. Het is nu één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Jersey. Tegenwoordig is het een museum met onder andere een apotheek en operatiekamer. Verder wordt er uiteengezet hoe de Duitse bezetting op Jersey en de rest van Europa zich heeft voltrokken.

Het complex is onder onmenselijke omstandigheden aangelegd door buitenlandse dwangarbeiders tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog onder leiding van de Organisation Todt. Vele dwangarbeiders stierven door honger, uitputting of vallend gesteente. Aan het eind van de oorlog was het gangenstelsel nog niet voltooid. Nu worden de tunnel daarom ook gebruikt als een herdenkingsmonument voor de velen dwangarbeiders die door de Duitsers ingezet werden om dit soort bouwwerken te maken in de tweede wereldoorlog.’

Flame
Een vlammetje maar dan anders. Bezig geweest met macro en een lichtbak.

Evening Beach
Het stadje in de buurt had niet veel te bieden. Dus vroegen we ons af waarom we deze locatie gekozen hadden. Tot we dit zagen, toen wisten we het weer. Perla di Mare op Corsica.

Abstract
Een abstracte foto. Ik ben benieuwd of iemand raadt wat het is.

Fading Tulip
Weer een foto voor mijn thema Fading Beauty. Dit keer een tulp die aan het verwelken is.

Ice
Nu het vriest met Pasen is dit wel een toepasselijke foto. Het was een van de thema’s van de themagroep macro van fotoclub Fodo: ingevroren voorwerpen.

Bieslook
Soms kom je in je eigen keuken fotogenieke onderwerpen tegen. Dit is er zo een. Weer eens iets anders dan een bosje bieslook.

Beach
Even in zomerse sferen. Heimwee naar de Italiaanse zon na al die sneeuw, regen en wind.

What lies beneath
Je komt nog wel eens wat tegen onderwater. Genomen tijdens een vakantie in Italië.

Lichtbollen
Een beetje licht in de duisternis. Genomen in een horecagelegenheid in Amsterdam.

Leaves II
Volgens mij heb ik iets met blaadjes. Genomen tijdens een herfstwandeling in Park Sonsbeek.

Kantoorgerei
Het laatste onderwerp voor dit jaar van de Fodo themagroep macro was kantoorartikelen. Dit is een van mijn uitwerkingen.

Urban
Les remparts de Vauban zijn de stadsmuren van Villefrance-de-Conflent in Frankrijk. Een deel was toegankelijk voor het publiek. Mooi om daar te lopen en dit raampje tegen te komen.

Groente III
En de laatste groentefoto uit de serie. Deze is wel geraden door de andere macroleden. Ik ben benieuwd of jij het ook raadt.

Groente II
Mijn tweede groentefoto. Die werd door niemand van de macroleden geraden, terwijl ik zelf dacht dat deze nogal duidelijk was. Misschien dat het jou wel lukt?

Groente I
Dit keer een foto van groente uit mijn serie vervreemdende beelden van groente en fruit. Deze werd al minder goed geraden tijdens de macro thema-avond. Weet jij wat het is?

Fruit
In de Fodo themagroep Macro, waar ik lid van ben, was het onderwerp dit keer groente en fruit, gefotografeerd op een vervreemdende manier. Dat is bij iedereen aardig gelukt. Dit is een van mijn resultaten. Deze is volgens mij niet zo heel erg moeilijk te raden.

Kroondomeinen
Laatst wezen fietsen door de Kroondomeinen bij het Loo. Dit huisje is om een boom heen gebouwd en hier zat Wilhelmina vaak te schilderen. Het heet De Vennema Hut of Juliana’s stoeltje.

Ceiling
Tijdens vakanties kijk ik in gebouwen graag omhoog om te zien of ik mooie koepels kan fotograferen. Deze is genomen in Pesaro, Italië. Waarschijnlijk in de Kathedraal. Ik heb de foto omgezet naar zwart/wit en een high key filter toegevoegd.

Rodney II
Een zomers portret. Het zou zo maar in de Caribbean gemaakt kunnen zijn. De locatie is echter Doesburg, of all places :). Rodney staat al een keer op mijn blog. Dan in een Photoshop bewerking.

Rose
Eerder was ik niet zo van de bloemetjes. Nu wel, sinds ik een macrolens heb. Er zijn altijd wel bloemen in de buurt. Gekregen of te vinden in de tuin. Dit keer een roos uit de bos bloemen die ik van mijn lief kreeg voor mijn nieuwe baan.

Pluizenbol
Paardenbloemen heb ik liever niet in mijn tuin. Uitgebloeid vind ik ze echter prachtig.

Leaves
Ik blijf een beetje wazig bezig. Deze foto is genomen tijdens een wandeling op landgoed Enghuizen bij Hummelo.

Lash
Nog een foto uit de opdracht van de themagroep Macro. Je oog dicht en stil houden bleek nog lastiger. Ook al moet er volgens de ‘regels’ ergens iets scherp zijn in een foto, deze totale onscherpte vind ik toch iets hebben.

Eye
Het onderwerp voor de Fodo themagroep Macro was dit keer je eigen lijf. Nu zijn ogen niet erg origineel maar het is best lastig een scherpe en goede foto van je eigen oog te maken. Tussen alle pogingen zat er gelukkig toch een die gelukt is.

Ranunculus
Ik was nooit zo van het bloemen fotograferen. Maar sinds mijn macrolens en mijn fading beauty’s is het toch wel een heel leuk onderwerp. Deze bloem wilde maar niet ‘faden’ maar zo is hij ook mooi.

Dotterbloem
Een dotterbloem in eigen vijver.

Luuk II
Om het verschil in pose, gezichtsuitdrukking en kleurgebruik te laten zien nog een foto van Luuk. Hij heeft zo een heel andere uitstraling en niets nostalgisch meer.

Luuk
Een portret van het neefje van een vriend. Door de kleding en het gebruik van zwart/wit vind ik het iets nostalgisch hebben.

Shadows
We blijven nog even in Andalusië, al is dat aan deze foto niet te zien :). De schaduwen op deze muur, bij het Alhambra in Granada, spraken mij aan. De foto is omgezet naar zwart/wit en ik heb filters gebruikt om het geheel een grafisch effect te geven.

Thermen
Even wat vakantiesentiment. In maart, twee jaar geleden, waren we in Andalusië. Dit zijn de ‘Thermen van Lady Maria de Padilla’, onder de Patio del Crucero van Real Alcazar in Sevilla.

Fading Leaf
Ook een fading beauty voor het thema ‘De schoonheid van het verval’. Even afwachten of hij bij de rest past omdat dat tot nu toe bloemen zijn.

Nespresso
Het apparaat zelf heb ik niet maar de cups vond ik fotogeniek. Genomen bij de Bijenkorf in Arnhem.

Twins
Weer eens tijd voor een portret. Genomen tijdens een fotoshoot bij fotoclub Fodo.

Fading Beauty II
De deadline voor de expositie van fotoclub Fodo bij Foto 21 in Bredevoort, met als thema ‘De schoonheid van het verval’, duurt nog ruim een maand. Daarvoor moet ik nog wel even wat doen. Hier is in ieder geval de 2e kandidaat.

Reiger
Een eenzame reiger op de ijsschotsen bij de sluis van Doesburg.

Experience III
Een raam in detail. Dat geeft meteen antwoord op de vraag van Ineke. Volgens mij is het gekleurd glas en niet geschilderd.

Experience II
Het gebouw van de Beeld en Geluid Experience heeft ook prachtige ramen.

Experience
Even wat anders tussen de ijs- en sneeuwfoto’s door. Laatst was ik naar de Beeld en Geluid Experience. Gehuisvest in een prachtig gebouw waar je uren kunt genieten van je favoriete tv-programma’s of zelf aan de slag gaat.

Ladybug in the snow
Niet de meest spectaculaire foto maar wel bijzonder om een lieveheersbeestje in de sneeuw te zien.

Sneeuwweb
Nog een foto uit de eigen achtertuin. Om een mooie achtergrond te krijgen heb ik de achterkant van een dienblad gebruikt. Soms moet je de natuur een handje helpen :).

Dawn
Deze Viburnum bodnantense ‘Dawn’ staat in onze tuin en bloeit in de winter. Het mutsje van sneeuw maakt het net wat anders.

Lounge
Dit het interieur van café, lounge en restaurant ‘De Vier Jaargetijden’ in Amsterdam (correct me if I’m wrong). Prachtig gebouw met meerdere verdiepingen.

Boeddha
Tijdens het 750-jarig bestaan van Amersfoort maakte ik een boottocht door de grachten. Iedere 2 jaar vindt daar ook de kunstvaarroute plaats. Een kunstwerk was een groep Boeddha’s in een boom, die water sproeiden.

Boomstronk
Tijdens mijn wandeling in Park Rosendael kwam ik deze boomstronk tegen. De mooie kleuren spraken mij aan.

Rosendael
Vorige week zondag was het prachtig weer en wandelde ik in Park Rosendael bij Rozendaal. In dit park zijn ook de Bedriegertjes te vinden. Dat is echt jeugdsentiment. Als kind werd ik daar verrast door het water.

Sabri
Ook dit portret maakte ik voor het smoelenboek van fotoclub Fodo.

Groninger Museum
Nog een foto gemaakt in het Groninger Museum. Lekkere neonkleurtjes.

Blue Blue Corridor
Na Red Red Wall en Green Green Grass is het nu de beurt aan Blue Blue Corridor. Gemaakt in het Groninger Museum, voor de verbouwing. Het is een prachtig gebouw met een mooie collectie. Gauw er weer eens naar toe, om te zien hoe het er nu uitziet. Het is te hopen dat het hoge water van nu buiten blijft.

Reflection
Een internationaal bedrijf waar ik werkte hield een fotowedstrijd onder zijn medewerkers. De 15 mooiste inzendingen werden geselecteerd en als kerstkaart naar relaties gestuurd. Mijn ‘Reflection’ zat daarbij. Wel kreeg ik van collega’s het commentaar dat er geen sneeuw op stond.

Kerstroos
Met recht een Kerstroos want hij is in een eerder jaar genomen op 27 december. Ik heb de achtergrond wat donkerder gemaakt in Lightroom. Ideaal programma! Alleen bij kleurtintcurve de donkere tinten donkerder maken en je bent klaar.

Men in Light
Geen idee meer waar ik deze foto heb genomen. Het was in ieder geval in een gebouw tegen een muur. Wel toepasselijk op deze kortste dag van het jaar.

Kermis
Laatst sprak ik iemand die begon over mijn foto van de botsauto’s. Die kon hij zich nog herinneren van een tentoonstelling. Dat is al een hele tijd geleden, de foto heeft dus indruk gemaakt.

Peter
Een portret uit het eerste smoelenboek van fotoclub Fodo. De leden hebben elkaar toen op de foto gezet. Dit is een van mijn resultaten. Peter, beroepsfotograaf, leunt op een technische camera. De foto is in zijn studio gemaakt.

Fading Beauty
Deze roos komt uit dezelfde bloemenbos als de Incalelie. Waarschijnlijk even met de steel boven water gestaan en eerder verwelkt.

Incalelie
Weer eens bezig geweest met mijn macrolens. Dit keer een Incalelie uit de bos bloemen die ik van mijn vriend kreeg voor ons 14-jarig samenzijn. Blijft er toch iets tastbaars over.

Golden Room
Afgelopen zomer was ik op vakantie in Italië in de streek Le Marche. Deze foto is gemaakt in het Palazzo Ducale in de stad Urbino. Wat ik leuk vind aan deze foto is dat het lijkt of er een weerspiegeling is op de vloer. Maar schijnt bedriegt. De titel heb ik zelf bedacht. De kleuren van veel foto’s komen niet mooi over in Internet Explorer. Firefox of Safari geven het veel beter weer.

Red Red Wall
In de Eifel bezocht ik ook het Eifelmuseum met daaronder de Leisteenmijn in de stad Mayen. Deze foto is gemaakt in het trappenhuis van het museum.

Green Green Grass
In mei was ik in de Eifel. Tijdens een wandeling langs de vulkaanmeren bij Daun is deze foto gemaakt. Toen ik hem terugzag moest ik aan Green Green Grass denken. Maar waar haalde ik dat nou vandaan? Even gegoogeld en daar was de song ‘Green green grass of home’ van Tom Jones. Kennelijk is dat ergens blijven hangen al is het niet echt mijn muziek.

Veulen
Regelmatig loop ik de Enghuizerroute bij Hummelo. De wandeling start bij hotel-restaurant De Gouden Karper en duurt ongeveer een uur. Als je niet te veel foto’s maakt tenminste :). In het voorjaar zijn er veel jonge veulens te zien. Deze foto heb ik een seleentint gegeven om het veulentje een zachte uitstraling te geven.

Rusty
Afgelopen week was ik in Capelle a/d IJssel bij een vriendin. We hebben gewandeld in het oude gedeelte en ondertussen foto’s gemaakt.

Staircase
Nog een foto van het Fotomuseum in Rotterdam. Begin dit jaar bezocht ik daar een tentoonstelling van de fotograaf Chema Madoz. Hij maakt prachtige foto’s die vaak surrealistisch zijn. Heel inspirerend om te zien.

Sunny colours
Een tijd geleden was ik in het Fotomuseum in Rotterdam. Deze foto is daar gemaakt.

Rianne
Dit portret stond al heel lang op mijn computer om er iets mee te doen. Mijn fotoblog is nu een goede aanleiding. Hij is gemaakt tijdens een fotosessie Portretfotografie bij fotoclub Fodo.

Amethistzwam
Na de excursie met de fotoclub ben ik nog een paar keer zelf op stap geweest. Deze is gemaakt in het bos bij Landgoed Bingerden, Angerlo. Mijn overige paddenstoelenfoto’s staan op mijn Flickr pagina.

Vrouwenmantel
Nog een foto uit de tuin tijdens de paddenstoelenexcursie. Ter afwisseling even geen paddenstoel maar vrouwenmantel met een kelkje. Volgens mij is het kelkje van een andere plant.

Paddenstoel
Tijdens de excursie ‘paddenstoelen fotograferen’ gingen we ook naar het bos naast Kasteel Slangenburg. Daar stond deze paddenstoel. Het is een feeëriek plaatje geworden. Alleen het elfje ontbreek nog.

Lampionplant
In de tuin waar we begonnen met het fotograferen van paddenstoelen (zie Vliegenzwam) kwam ik ook dit tegen. Ik vond het net lampionnetjes en zo blijkt de plant ook te heten.

Vliegenzwam
Zaterdag 22 oktober ben ik met fotoclub Fodo op excursie ‘paddenstoelen fotograferen’ geweest. Een vriendin van een van de clubleden wist waar we mooie paddenstoelen konden vinden. Deze is in haar tuin gemaakt. Ze zeggen dat er altijd wel iets scherp moet zijn in een foto. Dat is hier niet het geval maar ik vind hem mooi vanwege de kleuren. En ik stel me zo voor dat je dit ziet als je te veel paddo’s gegeten hebt.

Orange drop
Naast de Milk drop heb ik ook nog waterdruppels gefotografeert. Dit is een van de resultaten.

Kas
Deze kassen waren ook in de paleistuin te vinden. Om de foto wat spannender te maken heb ik hem omgezet naar zwart/wit op de blauwtint na.

Paleis Soestdijk
Zaterdag een dagje uit geweest naar Paleis Soestdijk. Een gids leidt je rond langs de officiële vertrekken. Er is in al die jaren niets veranderd. Alleen de werkkamers zijn leeggehaald. Helaas mag je binnen niet fotograferen. Dan maar foto’s maken in de mooie paleistuin. Het was mooi fotoweer met zon en buien die elkaar afwisselden. Ik vond het leuk deze foto een oud tintje mee te geven.

Bestek II
Deze foto heb ik gemaakt voor het onderwerp Bestek van de Fodo themagroep Macro.

Overbruggen
Zondag 2 oktober stond de Culturele Zondag Doesburg in het teken van de jaarlijkse themadag. Het onderwerp was dit keer Fotografie en Fotokunst. Rond het thema
‘Over Bruggen’ werden er exposities en activiteiten georganiseerd. Met mijn drieluik ‘Overbruggen’ deed ik mee aan de eendaagse expositie in het voormalig Fotografica Museum.

Wierook III
Bij deze foto is de kleur aangepast in Photoshop. Op YouTube is veel inspiratie te vinden over rookfoto’s. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze video.

Wierook II
Hier is de zwarte achtergrond in Photoshop omgezet naar wit. Ook rookfoto’s maken? Dat doe je op deze manier. Het bewerken in Photoshop gaat zo.

Wierook I
Het onderwerp voor de themagroep Macro van fotoclub Fodo was dit keer rookfoto’s. Hiervoor gebruikte ik wierook. Om een witte achtergrond en/of kleur toe te voegen kun je de foto in Photoshop bewerken. Dit is echter de oorspronkelijke foto, alleen het wit is opgelicht in Lightroom.

Living Statue
Afgelopen zondag, 25 september, was ik in Arnhem tijdens het jaarlijkse World Statues Festival. Dit is een van de deelnemers. Mijn andere foto’s van de Living Statues staan in mijn webalbum op Flickr.

Dode boom
Bij Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden starten diverse wandelroutes. Tijdens de zwarte route kwam ik deze dode boom tegen. In Photoshop heb ik er een HDR effect aan gegeven. HDR staat voor High Dynamic Range. Wil je weten hoe je een echte HDR foto maakt? Bekijk dan deze tutorial.

Moby Dick
Deze walvis kwam ik tegen tijdens mijn vakantie op Tenerife. Als je daar een boottocht maakt garanderen ze dat je walvissen en dolfijnen ziet. En dat klopte.

Bestek
De bestekfoto maakte ik in een hotel toen ik langs de bestekbak met messen liep.

Rodney
Dit portret is bewerkt in Photoshop. Hiervoor heb ik een workshop uit het blad Photoshop Creative gebruikt.

Milk drop
Deze foto is gemaakt voor een opdracht voor de themagroep Macro van fotoclub Fodo in Doesburg. Het onderwerp was druppels. Dit is een melkdruppel in koffie. Wil je ook zulke druppels maken? Dit is de video die ik als voorbeeld gebruikt heb.